Column

“Geniet-bril”

Vergeet jij ook weleens te leven? Door allerlei gebeurtenissen om je heen is de kans groot dat je wordt meegesleurd in emoties, angsten en voorbijgaat aan hetgeen waar het écht om draait in het leven.

Ziek

De laatst tijd hoor ik veel over mensen die plotseling ziek worden en niet zomaar ziek maar levensbedreigend, dat zet je aan het denken. Zelf heb ik ook geen super gezondheid maar het is niet levensbedreigend soms alleen beperkend. Hoe vaak hoor je niet dat mensen uitkijken naar hun pensioen en allerlei plannen hebben om die dan uit te voeren. Vervolgens worden ze getroffen door een hartaanval en weg is het leven na je pensioen.

Hamstermolen

We zijn met zijn allen zo druk bezig met het leven, vooral praktisch, ons huis moet onderhouden worden, onze auto moet het doen, we moeten ons best doen op het werk, onze kinderen hebben zorg nodig, ons huwelijk heeft ook onderhoud nodig en zo zitten we met zijn allen in een hamster molen van alledag. Je hebt het niet door het sluipt erin maar je leven kan soms zo aan je voorbij gaan zonder dat je er echt van geniet.

Genieten

Natuurlijk kun je niet van alles genieten, sommige dingen moeten nou eenmaal gebeuren maar het zou fijn zijn als we wat meer zouden genieten van de kleine dingen die het leven ons geeft.

Heel veel kleine geniet momenten bij elkaar zijn ook een groot moment. 

Het hele jaar naar je vakantie uitkijken die misschien één week duurt en de rest van het jaar alleen maar functioneren is niet écht leven. Er zijn zoveel dingen om ons heen die het waard zijn om van te genieten maar je moet het natuurlijk wel zien. 

Kleine dingen

Het zijn de kleine dingen die het doen, niet alleen de grote ervaringen of verre reizen. 

Vaak is het dichterbij dan je denkt je moet alleen de juiste bril op zetten, ik noem het de “geniet-bril”.

Het helpt niet dat wij dagelijks zoveel naar onze telefoon kijken, daardoor mis je veel. Je bent afgeleid en er ontgaan je veel dingen. Leg dat ding nou eens weg en kijk om je heen, luister eens echt naar je naaste en je omgeving. Het is zo makkelijk om elk moment dat ding te pakken ook ik heb er last van maar soms leg ik hem bewust weg om mijn volledige aandacht aan mijn omgeving te schenken. 

“Geniet-bril”

Wat ga je zien als je de “geniet-bril” opzet? Dit is natuurlijk voor iedereen persoonlijk maar ik zou zeggen probeer het eens, kijk eens écht om je heen naar de natuur, naar je buren, naar je kinderen, naar je collega’s, naar de vrienden die altijd voor je klaarstaan. Vergeet ook niet te kijken naar wat jij voor een ander kunt doen zodat diegene een geluksmoment ervaart. Je zult zien dat als je vaker je bril opzet je steeds meer gaat zien en geluksmomenten gaat ervaren die niets kosten en je toch een blij gevoel kunnen geven, ondanks de stress, pijn of moeilijkheden waar je inzit. 

Liefs Annelies

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: