Column

Hoe maak je van een olifant weer een mug?

Foto: Annelies Voss

De olifant

We kennen allemaal het spreekwoord van een mug een olifant maken, maar kun je het ook weer omkeren en hoe doe je dat dan?

De olifant staat symbool voor een gebeurtenis die eerst zo klein was als een mug en door allerlei gedachten spinsels ineens een grote grijze olifant is geworden. 

In ons hoofd kunnen dingen enorm groeien, zo groot dat we het overzicht kwijt raken en de realiteit niet meer zien. 

Je kunt niet meer relativeren en het gaat je beheersen. Het kost je bergen met energie en tijd en als je achteraf erop terugkijkt denk je, jeetje waar heb ik mij druk om gemaakt?

De mug

Elke dag hebben wij gedachten in ons hoofd, positieve en negatieve. Helaas worden de negatieve muggen het meeste gevoed. Meestal door iets wat we gezien of gehoord hebben, of je vergelijkt jezelf met een ander, iemand zegt iets tegen je of juist niet, iemand kijkt naar je of juist niet. Dit zijn startmomenten voor de mug om te groeien. 

Door erover na te denken en jezelf te voeden met nog meer negatieve gedachten, geef je de mug voedsel en voordat je het weet heb je een olifant gecreëerd, die niet zomaar verdwijnt. 

Krimpen

Hoe kun je die olifant nou weer laten krimpen tot een mug?

Ga terug naar de kern waarmee het begon, die éne gedachte. Zijn alle andere gedachten die je hebt toegevoegd relevant, of realiseer je je dat je zelf die olifant hebt gecreëerd? 

Houd het overzicht over je eigen gedachten, laat je niet meeslepen door alles om je heen. 

Maak je leven niet ingewikkelder als het is, houd het simpel en blijf bij jezelf. Vergelijk jezelf niet met anderen, wees blij met wie je bent en laat die muggen maar komen maar maak er geen olifantenverblijf van!


Liefs Annelies, reacties zijn altijd welkom!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: