Column

Kerst, hoogte of dieptepunt?

Foto: Annelies Voss

Kerst komt eraan, voor de een het hoogtepunt van het jaar voor de ander een kwelling om door te komen. Hoe ga je om met Kerststress, verplichtingen, lange boodschappenlijsten en toch genieten?

Hoogtepunt?

Is Kerst voor jou de tijd van het jaar, waar je het hele jaar naar uitkijkt. Je kunt niet wachten tot je de Kerstlampjes kunt uitpakken, de kerstballen van zolder haalt en je hele huis in Kerstsfeer omtovert. 

Jij krijgt al twinkelende Kerstballen in je ogen bij het idee alleen al. Het Kerstmenu is voor jou een feestje om te bedenken, je hebt je Kerst kleding al besteld en je Kerstkaarten gaan op tijd de deur uit. 

De Kerstmuziek op de radio mag wat jou betreft het hele jaar te horen zijn, als bovenstaande helemaal bij jou past dan ben je echt een échte Kerstfan!

Donkere tijd

Is Kerst voor jou ieder jaar een maand waar je juist helemaal niet naar uitkijkt? Het hangt als een donkere wolk over je heen en je denkt was het maar weer voorbij?

Zodra de Kerstmuziek te horen is op de radio, zet jij de rest van de maand de radio niet meer aan, een kerstboom neerzetten waarom zou je dat doen?

Al dat gedoe om het Kerstmenu en de daarbij horende stress, wie nodig je uit, of waar ga je heen, moet je wel of geen cadeaus kopen…..wat een gedoe, nee laat maar. 

Verschil

Wat een verschil in gedachten over “de mooiste tijd van het jaar”. Hoe kan het toch dat de een het geweldig vindt en de ander niet kan wachten tot al het Kerstgedoe weer voorbij is?

Het kan natuurlijk te maken hebben met vervelende ervaringen juist tijdens deze mooie dagen, je herinneringen eraan maken dat je niet kunt en wilt genieten van deze tijd. 

Misschien ben je eenzaam en voel je je juist op deze dagen nog meer alleen, omdat het lijkt of de rest van de wereld het zo gezellig heeft met Kerst. 

Vertekend beeld

Door alle reclame en Kerstfilms, krijgen wij een beeld voorgeschoteld van hoe Kerst eruit zou moeten zien. Iedereen is perfect gekleed, de kinderen gedragen zich, de familie is gezellig en het Kerstmenu is natuurlijk ook geweldig gelukt. 

Wat is het in werkelijkheid? Vaak komt er toch wel meer bij kijken dan dit perfecte plaatje. Het begint al met de vraag, waar en met wie vieren we Kerst? Dit kan al wrijving geven in je gezin, als dit probleem geregeld is komt het menu ter sprake, je wilt natuurlijk dat iedereen versteld staat van jouw kookkunsten. 

Kerststress

Eigenlijk is het vreselijk dat dit woord bestaat, maar let maar eens op als je rond Kerst in de supermarkt komt. Mensen met lange lijsten, lange rijen en niemand kijkt eigenlijk zo blij als in de Kerstfilms, ze hebben last van stress. Lieve mensen, laten we stoppen met stressen tijdens Kerst, er is een gruwelijke overvloed aan eten te koop tijdens Kerst, iets wat niet voor iedereen is weggelegd. Kerst draait om samen zijn, geen eenzame mensen en niet om de perfecte Kerst na te spelen.

Gezelligheid, warmte en liefde zijn wat mij betreft de belangrijkste ingrediënten tijdens het Kerstmenu, zonder dit is het een perfect plaatje wat geen inhoud heeft. 

Medemens

Denk tijdens de komende dagen ook eens aan mensen die het zich niet kunnen veroorloven om een volle kar met Kerstboodschappen te vullen, er zijn genoeg initiatieven om mensen te helpen. Stuur eens een kaartje naar mensen waarvan je weet dat ze het moeilijk hebben tijdens deze dagen. Nodig iemand uit om bij jou Kerst te vieren, omdat niemand tijdens deze dagen alleen hoort te zijn.

Onthoud het gaat niet om de hoeveelheid eten, drinken en lampjes tijdens deze dagen maar het samenzijn en vooral de eenzame mensen niet te vergeten.

Ik wens je een warme, liefdevolle Kerst toe met gezelligheid en geen stress.

Liefs Annelies, reacties zijn van harte welkom.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: