Column

Vertrouwen

Als doorgewinterde volwassene, weet je dat je niet iedereen kan vertrouwen. Wie kun je dan wel vertrouwen? Dit blijft een gevoelige kwestie niet alleen voor volwassenen. Zijn mensen bewust eropuit om jou te kwetsen?

Belofte

Hoe vaak gebeurt het niet dat we iets beloven en het uiteindelijk, om wat voor reden dan ook, niet waar kunnen maken. Schaadt je dan meteen iemand zijn vertrouwen?

Vertrouwen moet groeien, in alle soorten relaties, werk, liefde, als ouder….

Niet met opzet

De meeste mensen schaden niet met opzet iemands vertrouwen en als je een goede relatie hebt is dat vertrouwen ook niet meteen weg. Het ligt er natuurlijk wel aan waarmee je iemands vertrouwen schaadt. 

Zelf ben ik geen wantrouwend persoon, ik geloof nog in de eerlijkheid van de mensen, ook al ben ik zelf best vaak teleurgesteld. Wel ben ik voorzichtiger geworden, aan wie ik wat vertel en in hoeverre ik mij openstel naar anderen. 

Vertrouwen

Iemand in vertrouwen nemen over iets kies je hopelijk bewust, niet iedereen kan omgaan met deze verantwoordelijkheid namelijk. Helaas leer je dit met vallen en opstaan en soms keihard je neus stoten. Ik vertrouw erop dat de mensen die heel dichtbij mij staan te vertrouwen zijn als ik dat niet zou doen dan begeef ik mij in een leefomgeving van onzekerheid. Dus ik maak daar een bewuste keuze in.

Naïef? Nee, ik wil graag rust in mijn hoofd en als ik steeds moet nadenken over of deze mensen te vertrouwen zijn dan leg ik mijzelf een blokkade op in hoe ik graag wil zijn, zoveel mogelijk zorgeloos leven 

Voorbeeld

Door zelf te laten zien dat ik te vertrouwen ben laat ik hopelijk zien dat het nog kan, mensen het vertrouwen geven dat ze op mij kunnen bouwen en dat hun kwetsbare kant bij mij veilig is.

Nogmaals uiteraard ben ik voorzichtig en vertel ik niet aan de caissière in de supermarkt mijn levensverhaal, maar ik hoop dat ook jij meer geloof mag hebben in de oprechtheid van de mensen om je heen. Meestal is niemand er opzettelijk op uit om je te kwetsen.Vaak zijn het misverstanden, slechte communicatie of gewoon een slechte dag die maken dat we de fout ingaan. 

Laat zien en ervaren dat jij te vertrouwen bent, dat is het begin!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: